Severine Sierens - Klarinet

Biografie

De jonge Belgische klarinettiste Severine Sierens studeerde aan de Luca School of Arts (Lemmensinstituut Leuven), Koninklijk Conservatorium Luik en het Tilburgs Conservatorium waar ze onder meer de mastergraden behaalde voor klarinet en kamermuziek.  Haar masterproef aan het Tilburgs Conservatorium behaalde ze met een speciale vermelding voor concertconcept en theatraliteit.  Haar voornaamste klarinetdocent was Eddy Vanoosthuyse, daarnaast volgde ze masterclasses bij onder andere Luis Rossi, Tomas Friedli, Eli Eban, Michel Arrignon, Freddy Arteel, Robert Spring, Robert Walzel, Howard Klug, Florent Héau, Jean-Luc Votano en Philippe Cuper.  Ze specialiseerde zich voor Eb klarinet bij David Van Maele en basklarinet bij Marc Kerckhof en Henri Bok.

Haar deelnames aan internationale wedstrijden als de ‘Young Artist Competition Vancouver’ (ICA), de ‘International Clarinet Competition Ciro Scarponi’ en het ‘Concours Internationale de Clarinette Louis Cahuzac’ bekoorden de jury en zorgden voor een internationale springplank.

Ze trad op met ensembles als het ‘Ciurlionis Stringquartet’, ‘Roman Stringquartet’ , ‘Odeion Stringquartet’ , 'Zemlinsky Quartet'  en het 'Khroma Quartet' en soleerde met orkesten als ‘The University of Utah Windensemble’, ‘The International Clarinets’, ‘Claribel Clarinet Choir’, ‘Simon Bolivar Youth Symphony Band’, ‘Free State Symphony’, ‘Symfonisch Ensemble Querceto’, ‘Nuove Musiche’ en het ‘Orchestre de Chambre de la Garde Républicaine’.

Severine Sierens concerteert in België, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, USA en Zuid Afrika.  Ze is lid van ‘The International Clarinets’ en het ‘Venturi Houtblaaskwintet’.

Sierens is docent klarinet aan de Muda Kunsthumaniora, de GO! Kunstacademie Gent en de Stedelijke Academie Oudenaarde.  Haar functie als Administrative Manager bij de vzw International Music Promotion toont haar interesse in organisatie en management.  Ze is secretaris van de International Council, een deel van de International Clarinet Association, dat zich bezighoudt met de internationalisering van de organisatie.

In 2021 was ze jurylid tijdens de 'Young Artist Competition' van de International Clarinet Association en de halve finale van de Fontys Willem Twee Chambermusic Competition.

Severine Sierens is een Buffet Crampon Artist en bespeelt exclusief de Tosca klarinetten.