Severine Sierens - Klarinet

Biografie

Severine Sierens startte haar muzikale studie op 8-jarige leeftijd aan de Kunstacademie in Zomergem, waar ze eerst voor viool koos. Op 11-jarige leeftijd schakelde zij over op klarinet en ging ze les volgen aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze bij Stefaan Cornelus.

In 2007 behaalde Severine haar Masterdiploma aan het Lemmensinstituut bij Dhr Eddy Vanoosthuyse. Daarnaast behaalde ze in 2011 een Master Na Masterdiploma en een Master in de Kamermuziek aan dezelfde instelling. Naast klarinet specialiseerde Severine zich op esklarinet bij Dhr David Van Maele. Sinds september 2018 volgt Severine een 'Master of Music' opleiding aan de Fontys School of Fine and Performing Arts in Tilburg.

Naast haar opleiding volgde Severine ook masterclasses van Freddy Arteel, Robert Spring, Robert Walzel, Louis Rossi, Howard Klug, Thomas Friedli, Thomas Röthlisberger, Eli Eban, Michel Arrignon, Hideaki Iwai, Marie Picard, Fan Lei, Jan Guns, Jacques Merrer, Florent Héau, Philippe Cuper en Jean-Luc Votano.

Severine nam al succesvol deel aan verschillende wedstrijden in binnen- en buitenland. Zo werd ze in 2000 Provinciaal Kampioen op de solistenwedstrijd van Fedekam en in 2001 kaapte ze ook de Nationale titel weg. Severine was halve finaliste op de 'Young Artist Competition' van de International Clarinet Association in 2007 in Vancouver, halve finaliste tijdens de 12th International Clarinet Competition Ciro Scarponi in 2014 in Todi en de '3ième Concours International de clarinette Louis Cahuzac' in 2019.

Severine deed orkestervaring op als freelance-muzikante in de 'Brussels Philharmonic' , 'Vlaamse Opera' en de 'Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht'. Ze is leerkracht aan de 'Academie voor Muziek, Woord en Dans' Gent en de 'Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans' Oudenaarde. In januari 2016 werkte ze mee aan de theaterproductie ‘Moby Dick – en répétition’ in het ‘Théâtre de Liège’.

Severine is lid van kamermuziekensembles 'Klarinetensemble Solido'  en 'Venturi Houtblaaskwintet'.  Ze is ook een actief lid van 'The International Clarinets'.

Verder was Severine al soliste met: het 'Ciurlionis Stringquartet', 'The University of Utah Windensemble', 'The International Clarinets', muziekvereniging 'Da Capo' uit Leeuwarden, harmonieorkest 'Yver en Eendracht' uit Kaprijke, 'Claribel Clarinet Choir Guido Six' tijdens TMEA in San Antonio en de Midwest Clinic in Chicago, de 'Simon Bolivar Youth Symphony Band', de  ‘Free State Symphony’ in Bloemfontein, ‘Symfonisch Ensemble Querceto’, het ‘Roman Quartet’, ‘L’Orchestre de la Garde Républicaine’ en 'Nuove Musiche'.

Severine is de dirigente van de 'Koninklijke Harmonie Concordia' uit Waarschoot en de 'Koninklijke Fanfare Willen is Kunnen' uit Wippelgem. Sinds  2014 is ze administrative manager van International Music Promotion vzw (organisator van de 'International Clarinet Competition Ghent').

Severine bespeelt de Buffet Crampon Tosca klarinetten.